Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Cvetovi na papirju

Majhen krožnik, vodotopni flomastri več barv, kapalka in kozarec z vodo.

Kaj potrebujemo za poskus?

Za poskus potrebujemo:

  • majhen krožnik,
  • vodotopne flomastre več proizvajalcev in več barv,
  • kapalko in
  • vodo.
Filter papir na krožniku. Filter papir ima na sredini narisanih več krogov različnih barv.

Priprava Cevkovega poskusa

Vodni madeži se na naših oblekah širijo in nosijo s seboj tudi umazanijo. Če poskus izvajaš poleti, bomo namesto umazanih madežev naredili barve cvetove, če pa je december, bomo ustvarili obarvane okraske za smrečico.

Punca s kapalko na filter papir dodaja vodo.

Naredimo Cevkov poskus

Na sredini okroglega filtrirnega papirja ali debelejše papirnate kuhinjske brisače, iz katere smo izrezali krog premera 10 cm, naredimo s flomastri na sredini madež premera 1 cm ali poljubno večbarvno sličico, lahko pa tudi zgolj pike in črte. Papir položimo na krožnik. Na sredino počasi po kapljicah dodajamo vodo, dokler ni moker ves papir.

Na mokrem papirju se širijo barve v krogu in ustvarjajo barvne vejice.

Kaj opaziš?

Po mokrem papirju se barve širijo v krogu in ustvarjajo barvne vejice, ki segajo do roba papirja. Različne barve potujejo različno hitro. Iz črnega madeža se lahko loči več barv. Poskus ponovimo z več različnimi barvami. Barve lahko tudi mešamo med seboj in opazujemo, ali se med seboj ločijo.

Več različno obarvanih izdelkov, to je obarvanih filter papirjev na mizi.

Cevkov rezultat

Barve vsebujejo spojine, ki se med seboj razlikujejo po strukturi in imajo zato različne lastnosti, zato se na omočenem papirju širijo različno hitro. Metoda se imenuje papirna kromatografija.

C