Nazaj v mesto

Cevko je našel mokrišče

Z vami moram deliti prav posebno doživetje!

Pretekle tedne smo se z družino veliko sprehajali po travnikih, gozdovih in uživali v pristni naravi, ki je bila ujeta še v primež ledu in mraza. Med raziskovanjem smo naleteli na ozko skrivno stezico, ki je vodila skozi majhen gozd, v katerem nas je čakalo presenečenje.

Tla so bila v veliki meri prekrita z ledom, iz njega pa so rasli šopki trav in drevesa. Kar zanimiv pojav, moram priznati. Očka mi je povedal, da takšna področja imenujemo mokrišča. Že samo ime pove, da je tam zelo mokro, saj so tla poplavljena s površinsko ali podzemno vodo, ki pa v zimskem času ob določenih temperaturah zamrzne. Voda je lahko prisotna samo ob določenih obdobjih ali pa skozi vse leto. Poznamo tudi različne vrste mokrišč, kot so močvirja, poplavni gozdovi, kraška polja, mlake, ribniki, soline, nizka ali visoka barja in še mnoga druga.

Čez kakšen mesec bomo šli ponovno pogledat ta čudovit gozd. Prav zanima me, ali bo voda še vedno prekrivala tla, ali se bo vse skupaj posušilo. Tudi vi odkrivajte naravne zanimivosti in svoja odkritja podelite z mano.

Cevko

 

Foto: Anja Kovačič

C