Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Globalno segrevanje

Ali ste vedeli, da se gladina morja vsako leto dviguje? Zakaj?

Zaradi močnega in hitrega segrevanja ozračja se topi led na Antarktiki, zaradi česar se vsi ledeniki spreminjajo v morsko vodo. V Sloveniji je gladina morja vsako leto za 5 milimetrov višja.

Globalno segrevanje ozračja povzroča hitro taljenje ledu, ki ga nikoli ne bomo mogli več povrniti nazaj. Kar je izgubljenega ledu sedaj, je izgubljeno za vedno.

Vse višja morska gladina pa lahko pripelje do vedno večjih naravnih posledic, kot so poplave in erozije.

In kaj so erozije? Erozija je beseda, ki opisuje odnašanje materialov, kamenja, zemlje in snovi, v tem primeru zaradi vode. Tako izginja vedno več kopnega, na katerem živimo tako mi kot tudi živali in ostali organizmi.

Dviganje morske gladine in segrevanje ozračja tako ni ravno dobra novica. In kako lahko pri problemu pomagaš tudi ti?

S skrbjo za okolje lahko čisto vsak od nas pripomore k manjšemu segrevanju ozračja. Namesto z avtom greš lahko v šolo peš ali s kolesom. Vse odpadke lahko skrbno ločuješ in pomagaš pri lažjem recikliranju, ki porabi manj energije in vode. Ko si umivaš zobe, vmes vedno zapri pipo. Ravno tako stori, ko si miliš svoje dlani.

Vsi skupaj lahko z majhnimi stvarmi pripomoremo k bolj čistemu in varnemu okolju ter planetu, na katerem bomo lahko še dolgo živeli!

C