Nazaj v mesto

Iz česa je snežinka?

Ste si kdaj ogledali sneg čisto od blizu, blizu? Morda celo s povečevalnim steklom? Ste videli, kako popolne oblike so kristali snežinke?

Ravno pretekli teden sem za šolo pripravil seminarsko nalogo, v kateri sem predstavil vse o snežinkah. Vas zanimajo moje ugotovitve?

Če je dež padavina v tekočem stanju, je sneg padavina v trdnem stanju. V resnici ni sneg nič drugega kot voda. Vse se začne v oblakih, kjer začnejo pri temperaturi pod 0 stopinj Celzija iz čisto drobnih kapljic nastajati ledeni kristali. Ti se pri padanju spajajo in združujejo ter tako tvorijo snežinko. Snežinke so lahko različnih velikosti, redkokdaj pa presegajo velikost 4 centimetre.

Če želite videti, kako se snežinka spremeni v vodo, jo ujemite v dlan. Hitro boste ugotovili, da se kristalčki zaradi toplote začnejo topiti. To pomeni, da je voda prešla iz trdnega agregatnega stanja v tekoče.

Letošnjo zimo poglejte snežinke malce pobližje in jih poskusite ustvariti iz papirja. Okrasite si sobo in uživajte v družinskih praznikih.

Cevko

 

C