Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Spoznaj ribe slovenskih voda 2. del

Živijo! Zadnjič sva že spoznala nekatere najpogostejše ribe, ki plavajo v slovenskih celinskih vodah. Članek lahko ponovno prebereš tukaj in osvežiš svoje znanje. Zdaj pa je čas, da ti predstavim naslednje prebivalce in prebivalke naših potokov, rek in jezer, ki imajo nadvse nenavadna imena.

 

Sulec

Zelo samotarska riba, celo orjak po velikosti, ki prebiva v bližini jezov in v njihovih podslapnih tolmunih. V stoječih vodah ga boš srečal zelo poredko. Njegov hrbet je sivo rjavkast z lepim vijoličnim odsevom.

 

Androga

Riba zares velikih oči, ki naseljuje tokove počasi tekočih rek s peščenim dnom. Androga obožuje tople in zmerno globoke vode, kjer je bogato vodno in obrežno rastlinje.

 

Čep

Po izgledu in po imenu verjetno najzanimivejša riba, ki je v repnem delu izredno ozka, medtem ko je njegova glava opazno širša. Čep je značilna rečna vrsta, ki naseljuje hladnejše reke in potoke s kamnitim in peščenim dnom. Zadržuje se na stalnem mestu, aktiven pa je le ponoči.

 

Linj

Njegovo telo je podolgovato, z veliko glavo in končnimi usti. Združuje se v jate osebkov različne starosti in velikosti. Spada med tiste ribe, ki so aktivne v nočnih urah. Pri hrani ni izbirčen, saj je vsejed, najbolj pa mu teknejo rakci, črvi, žuželke in mehkužci.

 

Pisanec

Majhna riba, ki zraste le do 19 cm. Srečal ga boš v hladnejših rekah in potokih z visoko vsebnostjo kisika, kjer so prodnata ali peščena tla. V času drsti se trebuh samcev obarva rdeče, po glavi pa dobijo drobne drstne izpuščaje.

 

Si vedel, da lahko o ribah izveš še več zanimivosti tudi v Tehniškem muzeju Slovenije? S prijatelji obiščite TMS in spoznajte vse najpomembnejše ribolovne vrste rib v slovenskih celinskih vodah.

 
C