Nazaj v mesto

Tudi voda se peni

Ste že kdaj opazili, kako se voda peni ? S tem ne mislim milnih mehurčkov v vodni kopeli, ampak penjenje, ki se pojavi v rekah in morjih. Ravno pretekle dni, ko smo se z družino sprehajali ob gorski reki, so mojo pozornost vzbudili večji in manjši mehurčki na gladini vode.

Svoje opažanje sem delil z očetom, ki mi je pojasnil, da je penjenje vode čisto naraven pojav. Zgodi se takrat, ko se voda močneje zmeša z zrakom, kar je še posebej vidno pri večjih slapovih. Me je pa tudi opozoril, da tega fizičnega pojava ne smemo zamenjevati s peno, ki je posledica vodnega onesnaženja. Takšna pena je drugačna, prepoznamo jo po beli barvi in izrazitejšem vonju po kemikalijah. Nekateri ljudje namreč obremenjujejo reke z različnimi odplakami, ki škodljivo vplivajo tako na živali in rastline kot tudi na nas, ljudi.

Uh, ne morem razumeti takšne brezbrižnosti. Verjamem, da se moramo v prihodnje še bolj truditi pri ozaveščanju o pomenu zdrave narave. Če vsak od nas prispeva le majhen delček, lahko skupaj pripomoremo k čistejšemu okolju.

P.S.: Naj vam zaupam še to, da velja indonezijska reka Citarum za najbolj onesnaženo na svetu.

 

C