Nazaj v mesto

Vodni stolpi

Ko smo se letos poleti s starši vozili po nižinah severne Italije, sem opazil veliko vodnih stolpov. Veste, kako izgledajo? Z malo domišljije si jih lahko predstavljamo kot gobo na zelo dolgem peclju. Vsak vodni stolp sestavlja visok nosilec in zbiralnik za vodo, v večini pa so namenjeni oskrbi s pitno vodo okoliških prebivalcev.

Druga funkcija pa je shranjevanje vode za industrijske potrebe, gasilce in podobne dejavnosti. Za svoje delovanje izkoriščajo silo težnosti, ki potiska vodo skozi vodovodne cevi. Vodni stolp ni novodoben izum, gradili so jih že v zgodovini, nekateri pa danes veljajo za prave arhitekturne znamenitosti.

Če boste pozorni, jih boste lahko opazili tudi pri nas. Za enega starejših velja rimski vodni stolp v Vrtovinu, ki so ga zgradili v 4. stoletju in je najvišji ohranjen rimski spomenik pri nas. Zanimiv je tudi vodni stolp v Ilirski Bistrici, zgrajen konec 19. stoletja. Njegov namen je bil napajanje parnih lokomotiv. Imajo ga tudi v Kranju in je eden redkih, ki je še vedno v uporabi. Seveda pa je v Sloveniji še veliko bolj ali manj ohranjenih vodnih stolpov, če se boste vozili proti Štajerski, ga boste našli tudi v Mariboru, Celju in Rušah. Ste tudi sami že videli kakšnega? 

Cevko 

C