Nazaj v mesto

Za vodo moramo biti hvaležni

Pretekli teden smo pri uri biologije delali plakate na temo vode. Naša skupina je obravnavala pitno vodo in njen pomen za življenje. S sošolci smo glasno izmenjevali ideje, jaz pa sem korak za korakom risal, pisal in dopolnjeval vsebino plakata.

Med ustvarjanjem smo ugotovili, da se večini od nas zdi voda nekaj samoumevnega. Vedno, ko si je zaželimo, priteče iz pip -  bodisi za umivanje, kuhanje ali pitje. A eden do sošolcev nam je razložil, da je med potovanjem po Afriki, kamor se je lansko poletje odpravil skupaj s starši, spoznal, da vode ni povsod na voljo. Dejal je, da je ni smel piti iz pipe, kar nam je dalo pošteno misliti. Ko smo svoje ugotovitve delili z učiteljico, je potrdila, da kar 1,1 miljarde ljudi nima dostopa do varne pitne vode. To je ogromno! Povedala pa nam je tudi, da imajo največ težav z vodo in njeno oskrbo v nerazvitih deželah kot sta Afrika in Azija.

Hmm, bolj bi se morali zavedati, kako srečni smo lahko, da imamo na voljo pitno vodo. Zdaj tudi bolj razumem starše, ki me vedno okarajo takrat, ko puščam vodo po nepotrebnem odprto. Sklenil sem, da bom tudi sam ravnal z vodo bolj varčno. Pa vi, prijatelji?

Cevko

C