Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Kondenzacija

Vrč z vodo, kozarec in kocke ledu.

Kaj potrebujemo za poskus?

Ali veš, da se voda v naravi lahko pojavi v treh agregatnih stanjih? Poleg tekoče vode, ki jo lahko piješ in se z njo umivaš, se voda pojavlja tudi v trdnem stanju, in sicer v obliki ledu, s katerim si hladiš pijačo v vročih dneh. Voda pa se lahko pojavlja tudi v obliki plinastega stanja, in sicer kot vodni hlapi (ali para), ki pa jih običajno ne vidiš. Kako lahko potem vemo, da obstajajo?

Naredi enostaven in zanimiv poskus in se prepričaj!

Za poskus potrebuješ:

  • vodo,
  • kocke ledu,
  • kozarec.
Kozarec z vodo, v njej plavajo kocke ledu.

Priprava Cevkovega poskusa

Ledene kocke vzemi iz zamrzovalnika in jih položi na krožnik. Nato s tekočo vodo napolni kozarec in mu dodaj ledene kocke, ki si si jih pripravil na krožniku. Kozarec z vodo in ledom pusti stati 15 minut. Po 15 minutah poglej zunanji del kozarca in po njem povleci s prstom.

Zunanji del kozarca, v katerem je voda z ledom, je moker.

Rezultat poskusa - Kondenzacija

Občutiš drobne kapljice vode? To je voda, ki je kondenzirala iz zraka, pri čemer so se vodni hlapi v zraku spremenili v tekočino, ko so se dotaknili mrzlega kozarca.

Ali veš, kaj pomeni beseda »kondenzirati«? Kondenzacija je proces, nasproten izparevanju, pri katerem snov (torej tekoča voda) preide iz plinastega v kapljevinsko agregatno stanje.

C