Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Prestrašeni poper

Globok krožnik, vrč z vodo, plastenka detergenta za pomivanje posode, zobotrebec, poper.

Kaj potrebujemo za poskus?

Ali se poper res prestraši? Izvedi poskus pred radovednimi prijatelji in zbudi njihovo začudenje.

Za poskus potrebuješ:

  • globok krožnik,
  • vodo,
  • detergent za pomivanje posode,
  • zobotrebec,
  • poper.
V krožnik, v katerem je voda, punca stresa mleti poper.

Priprava Cevkovega poskusa

Krožnik, ki ga potrebuješ, je lahko tudi plitev. V krožnik previdno, da ne poškropiš vse naokrog, zlij za prst vode. Ko se bo voda umirila, vzemi vrečko popra ali poprnico in ga enakomerno potresi po celotni površini.

Punca je zobotrebec pomočila v sredino otočka mletega popra. Poper se je umaknil na rob krožnika.

Zobotrebec namoči v vodo

Zdaj vzemi v roke zobotrebec. Zobotrebec namoči v vodo in počakaj. Se je kaj zgodilo? Če ne, poskusi še enkrat. Pa zdaj, še vedno nič? Pa poskusi še malo drugače – sledi spodnjim navodilom.

Poper je ob robu krožnika in plava na vodi. Na sredini krožnika je voda in na njej detergent.

Rezultat poskusa - Prestrašeni poper

Zdaj pa na ta isti zobotrebec nanesi sled detergenta in se dotakni vode v sredini krožnika. Tristo cevkastičnih, kaj se je zgodilo?

Kaj opaziš? Poper se je v trenutku umaknil na rob. Je to čarovnija? Z dodatkom detergenta se vodi zmanjša površinska napetost. Površinska napetost je posledica privlačnih sil med molekulami tekočine. V notranjosti tekočine, npr. vode, je vsaka molekula obdana z vseh strani z drugimi molekulami, zato so sile nanjo v vse smeri enake.

Za plast molekul na gladini to ne velja – molekule iz notranjosti tekočine delujejo nanje s privlačnimi silami, ki jih molekule plina (zraka) z druge strani ne uravnovesijo. Dodatek detergenta zmoti privlačne sile med molekulami vode in uniči film vodnih molekul na površini, ki poči kot balon in »zdivja« vstran. Prvi vtis, da detergent vpliva na poper, je napačen. Poper se umakne skupaj z vodo, ker detergent prekine enakomeren film vodnih molekul na njeni površini. 

C