Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Zakaj je maj mesec ljubezni?

Če pogledaš skozi okno, vidiš, da se je narava že dodobra prebudila. Dnevi so vse daljši, ptičje petje in brenčanje čebel pa vse glasnejše. V zraku je čutiti dobro voljo, veselje in ljubezen.

Zagotovo si že slišal, da velja mesec maj za mesec ljubezni. Toda, čemu si je takšen sloves zaslužil prav maj in ne na primer junij, ko je narava obarvana v še živahnejše barvne odtenke?

Pa poglejva v zgodovino … Že stari Rimljani so mesec maj enačili z dobrimi odnosi, sočutjem, radostjo in ljubeznijo. V tem mesecu so se odvijale poroke in vesela poročna rajanja. V starem Rimu so namreč verjeli, da jim bo maj prinesel srečno in plodno življenje v prihodnosti, zato so mu namenili številne priložnosti za slavljenje ljubezni in naklonjenosti do bližnjih.

Praznovanje ljubezni v maju se je nato razširilo po vsem svetu. V nekaterih državah praznujejo tudi materinski dan 8. maja in ne 25. marca, kot je navada pri nas. Je pa to tudi čas, ko se ljubezen razcveti v živalskem svetu. Ptičji samci in samičke skrbno nabirajo vejice in listje za izdelovanje gnezd ter se pripravljajo na prihod mladičkov. Ljubko, kajne?

C