Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Sprehod po mestu

Cevko, maskota, na sprehodu v športnih oblačilih.

Sprehodiva se po mestu

Si kdaj po sprehodu skozi mesto naletel na nenavadne znake in nisi vedel, kaj pomenijo? Ali pa si se mogoče že doma srečal z napravicami, ki so v tebi vzbudile začudenje?

Pojdi z menoj na sprehod po mestu, kjer ti bom razkazal zanimive vodne znake, naprave ter cevi, ki se raztezajo pod urbano Ljubljano.

Trije različni tipi vodomerov, naprav za merjenje količine porabljene vode.

Vodomer

Kaj narediš najprej, ko se zjutraj zbudiš?Če sem prav uganil, si najprej umiješ zobe. Pri umivanju zob porabiš vodo. Porabo vode merimo z napravami, ki se imenujejo vodomeri. Zjutraj verjetno odhitiš mimo vodomera, a se nanj ne spomniš. Nič zato. Nauči pa se zapreti glavni vodovodni ventil in tako preprečiti morebitno poplavo.

Okrogel cestni pokrov, tako imenovana cestna kapa. Na njej piše voda.

Cestna kapa

Ko stopiš iz hiše na ulico, te na utrjeni površini, morda že na dvorišču, v pločniku ali v cestišču, čaka pokrov, ki ga imenujemo cestna kapa. Pod njo se skrivajo elementi vodovodne mreže, s katerimi lahko odpiramo ali zapiramo tok vode. Cestna kapa je lahko čisto majhna in brez napisa ali pa malo večja, na njej pa piše »Voda«. Tu priteče voda v objekt (hišo, stanovanjski blok, šolo).

Kvadraten kanalizacijski pokrov, ki ga največkrat opazimo na cestišču ali pločniku.

Kanalizacijski priključek

Morda poteka vzporedno s cevovodom, po katerem voda priteče v objekt, a globlje v tleh, tudi kanalizacijski priključek, po katerem voda po uporabi odteče iz naših domov. Kanalizacijskih pokrovov, ki omogočajo dostop do javne kanalizacijske mreže, pa je na cestišču toliko, da jih sploh več ne opaziš.

Odprtina oziroma jašek, ki ga pokriva rešetka. Opazimo jih na cestišču, vanj pa odteka padavinska voda.

Jaški z rešetkami

Hm …, malo sem razmišljal in ugotovil, da po cesti pač ne moreš hoditi, zato bodi vedno na varnem – na pločniku, vseeno pa lahko z varne razdalje opazuješ cestišče. Na cestišču lahko opaziš tudi odprtine ali jaške z rešetkami, kamor odteka padavinska odpadna voda, ko dežuje.

Cestni pokrov, pod katerim se na cestišču skrivajo vodovodni elementi.

Vodovodni pokrov

Če se zelo potrudiš in malce gledaš pod noge, ko se sprehajaš po pločniku, lahko na pločniku opaziš pokrov, pod katerim se skrivajo vodovodni elementi, npr. zasuni, s katerimi lahko prekinemo tok pitne vode, kadar je to treba. Seveda tega ne moreš storiti ti, ampak veliki strokovnjaki, ki so se za to usposabljali.

Podzemni tunel s cevovodi in drugimi komunalnimi vodi.

Komunalni kolektorji

Vodovod in kanalizacija sta v mestu vgrajena v utrjene površine (ceste, pločniki). V mestnem jedru (mi temu rečemo tudi center), kjer je komunalnih vodov veliko, pa cevovodi potekajo po podzemnih tunelih, po katerih je možno hoditi. Imenujemo jih komunalni kolektorji.

Rovi in tuneli pod zemljo tvorijo kanalizacijsko omrežje, po katerem se v čistilno napravo odjava odpadna voda.

Kanalizacijsko omrežje

Huh …, ali veš, da je pod ljubljanskimi ulicami pravo podzemlje kanalizacijskega omrežja? Če imaš dobro domišljijo, si lahko predstavljaš, da pod površino, kjer se sprehajaš s starši, obstaja še en zelo velik svet, ki je skrit očem, a zato ni nič manj zanimiv.

Na obcestni steber pritrjene označevalne tablice, ki povedo, na kakšni razdalji pod površjem so sestavni deli vodovodnega omrežja.

Modre tablice

Na drogu javne razsvetljave opaziš modre tablice z na prvi pogled zapletenimi napisi. Pripovedujejo nam o tem, na kateri razdalji so v tleh vodovodni elementi, da jih lažje najdemo. Zdaj, ko veš, jih pa le poišči.

Nadzemni hidrant na zelenici.

Nadzemni hidrant

Fino je vedeti, da vse, kar je nad, pomeni nad neko površino. Torej nadzemni pomeni, da ga lahko vidiš in se ga dotakneš. Nadzemni hidrant je torej tisti, iz katerega gasilci odvzamejo vodo takrat, ko je požar. Hidranti so rdeči, saj jih tako lažje opazimo.

Cestni pokrov z napisom "hidrant", označuje lokacijo, kjer se pod zemljo nahaja podzemni hidrant.

Podzemni hidrant

Podzemni hidranti, ki se prav tako uporabljajo v požaru, se skrivajo v tleh. To pomeni, da ne štrlijo ven in zato so kot pokrov na sliki. Usposobljeni delavci pa imajo tudi za te hidrante podrobne načrte, da jih lahko uporabljajo.

Dve tablici na obcestnem drogu. Rdeče obrobljena označuje lokacijo podzemnega hidranta.

Označevalne tablice hidrantov

Označevalne tablice so tiste tablice, ki vsem, ki so za ravnanje z vodo usposobljeni, povedo, da je  v bližini hidrant. Da jih le-ti lažje opazijo, so tudi tablice, ki označujejo hidrante, rdeče obrobljene.

Dve pipi nad koritom na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Vodovodna pipa

Sveže sadje in zelenjavo, ki ga kupiš z mamico ali babico na tržnici, lahko opereš kar takoj po nakupu, pod pipo na Pogačarjevem trgu. In ne pozabi, tukaj lahko v hudi poletni vročini ali po potrebi vodo ponudiš tudi svojemu kužku.

Da boš dodobra osvežil svoje znanje, si v MESTNI ŠOLI poglej še:

C